Author Topic: Peter Lindgren opuścił Opeth!  (Read 16705 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
Peter Lindgren opuścił Opeth!
« on: 2007-05-17, 13:33:24 »
 :shock: Peter Lindgren opuścił Opeth po 16 latach owocnej współpracy. Głównym powodem jest utrata entuzjazmu do grania z powodu ponad półtorarocznej światowej trasy koncertowej. Miejsce Petera zajmie Fredrik Åkesson (ex-Arch Enemy, Krux, Talisman), który wg Mikaela jest jednym z trzech najlepszych gitarzystów Szwecji. Pierwszy koncert w nowym składzie odbędzie się na festiwalu Ilosaarirock w Finlandii w połowie czerwca.
« Last Edit: 2007-05-17, 14:09:33 by minder »
True Pagan Winter Crew

Soja

• bad motherfucker
Odp: Peter Lindgren opuścił Opeth!
« Reply #1 on: 2007-05-17, 13:47:45 »
"REPLACEMENT GUITARIST ANNOUNCED! FREDRIK ÅKESSON (ex. ARCH ENEMY, KRUX) BECOMES FULL TIME MEMBER! "
z Opeth.com
"The reason behind this is that I feel that I simply have lost some of the enthusiasm and inspiration needed to participate in a band that has grown from a few guys playing the music we love to a world-wide industry"

mój koment, proszę nie cenzurować: k***a MAĆ!  ](*,) :evil: :evil:
czy pan wie ile kosztuje kilogram ziemniaków?

Blek

« Reply #2 on: 2007-05-17, 13:52:48 »
:o :o :o Co?! O cholera jasna!

Najpierw Lopez, teraz Lindgren...
« Last Edit: 2007-05-17, 13:58:01 by Blek_Rajder »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #3 on: 2007-05-17, 13:53:42 »
No nie...? :? :( :? Co się dzieje? Najpierw Lopez, teraz Lindgren... :evil: ](*,) :zgroza: :smutek:

BTW: info prawdziwe, piszą na stronie Opeth.
« Last Edit: 2007-05-17, 13:55:30 by Jacek »
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

buckethead

• Ń Ń Ń
« Reply #4 on: 2007-05-17, 13:55:05 »
Dobre sobie :P

longhery

• moorwalking
« Reply #5 on: 2007-05-17, 13:55:39 »
od dawna mam takie dziecinne uczucie (nie tylko z opeth); to takie zamkniete paranoiczne kolo: chcialbym zeby byli undergroundowa kapela znana tylko mi i kilku wtajemniczonym w krag wyznawcow, a jednoczesnie wtedy nie graliby tak, jak graja; jednoczesnie chcialbym jezdzic na koncerty, ale zle odbieram wszelkie swiatowe afisze: "opeth zagra tu, opeth zagra tam"
egoistam, ale szczerym

no coz, bedzie inaczej..

Kas

• Glücksbringerin
  • Global Moderathor
  • *
« Reply #6 on: 2007-05-17, 14:02:14 »
 :eee: (w sumie po przeczytaniu wyjasnienia to mu sie nie dziwie... ale jakos tak... racja, bedzie inaczej)
она жует свой орбит без сахара
и вспоминает тех, о ком плакала.
она жует свой орбит без сахара
и ненавидит тех, о ком плакала.

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #7 on: 2007-05-17, 14:14:39 »
Kochani, to normalna ścieżka każdego wielkiego zespołu. Chciałem powiedzieć, że należy się z tego cieszyć i podać przykłady wielkich zespołów, które przechodziły takie zawirowania bez utraty jakości, ale do głowy przyszedł mi tylko Yes. Chociaż w sumie w King Crimson też następowały perturbacje i jakoś nie upadali. Niestety takie np. Genesis to już inna bajka. No cóż. Jedynym pozytywnym akcentem może być powstanie nowego projektu, w którym Peter będzie mógł się realizować, co może zaowocować podwójną porcją dobrej muzyki. Jakby nie patrzeć, to kiedy ktoś odchodził od Yes czy Genesis i zakładał własny projekt, to produkował sporo rewelacyjnej muzyki. Jednak niewysłowiony żal, mimo całych nadziei :(
True Pagan Winter Crew

aibrean

• Przyjaciel forum
  • Global Moderathor
  • *
  • nr 932
« Reply #8 on: 2007-05-17, 14:19:02 »
Ożeż w paszczę wieloryba, co to ma być?! :shock:  :o :cry: jasny gwint,  przecież on i Mikael stanowili trzon Opethu, zmieniali się basiści, zmieniali się perkarze, ale ta dwójka zawsze trwała, no! Cholera, bez niego to już bedzie zupełnie inny zespół... :( ](*,)
Every day is a battle to get up
Every day I put on a smile and every day it wears off
Every day I feel like telling the same people to shut up
Oh, it's so tough to love with no love

tharos

• Suicidal imbecile
« Reply #9 on: 2007-05-17, 14:28:29 »
kurde musi zostać dla pierwszej solówki z Deliverance... :(
eh coś się chyba źle dzieje że tak odchodzą ;/ chociaz czytajac na oficjalnej stronie wydaje mi sie to bardziej "szczere" niz podczas odejscia Lopeza...czas pokaze
Bite your tongue, ignore the splinter.

veila

• here comes the sun
« Reply #10 on: 2007-05-17, 15:00:08 »
Kurde. Bez sensu. Ja się nie zgadzam.

I wish Mikael, Martin, Per and Axe all the best

Ale mnie to zastrzeliło... i jak to wygląda? W sensie, aktualny skład zespołu, bez tego nowego gitarzysty.
Może jeszcze Mike odejdzie :roll: Mam nadzieję, że następna płyta na tym nie ucierpi specjalnie, ale i tak mi źle :( I tak mam wątpliwości co do tego, co nam chłopcy zaserwują następnym razem - a po takich zmianach to już w ogóle... Choć może to dobrze, jakaś świeża krew, nowe pomysły, mniejsze prawdopodobieństwo samo-się-powtarzalności.

It is with sadness I announce that OPETH and I are going separate ways after almost 16 years

A może jest nadzieja? ;)
wszystko, co skośne.

benighted

• STILL LIFE
« Reply #11 on: 2007-05-17, 16:21:40 »
Cóż, jak dla mnie wielka strata, Peter był genialnym gitarzystą...
Pożyjemy, zobaczymy. Trzeba się przygotować na różne "niespodzianki" odnośnie kolejnych płyt..
True Pagan Winter Crew

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #12 on: 2007-05-17, 16:32:11 »
Po pierwszym szoku, tak na spokojnie sobie myślę, że pewne piękne rzeczy przemijają i jak to dobrze (Minder jeszcze raz wielkie dzięki za te skany), że sprawiłem sobie edycję specjalną "Ghost Reveries", bo poza rewelacyjnym bookletem, jest tam wspaniałe documentary prezentujące zespół w czasie pracy nad płytą w jego najlepszym składzie. Magiczna atmosfera panowała tam w studio nagraniowych, chciałbym kiedyś przeżyć coś podobnego, ale zapewne nie będzie mi to dane... Jest tam taki fajny fragmencik - chłopaki są na zewnątrz budynku, wokoło jeszcze stosunkowo chłodno, a oni przygotowują sobie jakieś szaszłyki i przy stoliku piją piwo. Wielka przyjaźń promieniuje z tego i innych ujęć filmu. Magiczne, magiczne, magiczne... Wielka szkoda, że skład się sypie. Boję się, że to może być zabójcze dla ich nowej twórczości. Obym się mylił...

Edit: wsłuchuję się teraz w muzę Krux, by mieć jakieś pojęcie o technice Fredrika Akessona i przekonać się czy będzie pasował do Opeth... licho wie...
« Last Edit: 2007-05-17, 17:42:28 by Jacek »
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Unas

• Hate, Dominate, Congregate, Eliminate...
  • Global Moderathor
  • *
  • Zajebisty gawron jest zajebisty
« Reply #13 on: 2007-05-17, 18:09:00 »
Po pierwsze wielki żal za Peterem. Jeśli ktoś 16 lat skutecznie współtworzy wizerunek jednego z moich ulubionych zespołów, to smuci, że odchodzi. Wielki szacunek. Rozumiem jego podejście, lepiej tak niż na siłę.

Po drugie radość, bo ciężko znaleźć było lepsze zastępstwo niż Fredrik, który może i wygląda pociesznie, ale ma wielkie serce do swojego instrumentu i to słychać. O przyszłość się nie boję.
[under construction]

deluminathor

• Mourner
  • Global Moderathor
  • *
  • När vintern kommer...
    • Progressive-Bolt
« Reply #14 on: 2007-05-17, 18:10:17 »
Przeszywa mnie nieodparte wrażenie, że Opeth taki, jakim go znamy, dobiegł końca... :( Wszystko się w ostatnim czasie zmieniło: popularność zespołu [który przerodził się, jak to Peter określa trafnie w liście, w 'industry'], nieco podejście Mike'a, nowy instrument w kapeli, a niedługo potem te odejścia dwa... I płyta Ghost Reveries już brzmiała inaczej niż poprzednie... Wszystko zaczęło się zmieniać... Czy na lepsze? Trudno powiedzieć, czas pokaże i Mike z nową ekipą. Na pewno zaś wszystko to będzie inne.

[']   - dla dawnego Opeth...  :(