Author Topic: Dyskografia Opeth  (Read 13187 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

bts

• MĂłj zbiorek
Odp: Dyskografia Opeth
« Reply #135 on: 2010-02-11, 13:10:45 »
A ja akurat mam wysokiej (jak mniemam) klasy gramofon (jeszcze prod. łódzkiej Fonici), ale przyznam szczerze, że oprócz słuchania czasami starych analogów, nie marzę o słuchaniu na nim Opeth. Niby brzmienie na gramofonie jest bardziej naturalne, bo na płycie jest wytłoczona pełna analogowa "krzywa" dźwiękowa, ale wolę jednak kryształowe brzmienie cyfrowe, choć może chłodniejsze bo próbkowane (mam jeszcze w zbiorach kilka płyt w obu formatach, więc jest jakieś porównanie). No może jakbym posłuchał na jakimś super wypasionym lampowym wzmacniaczu "hand made" dla koneserów, to może zmieniłbym zdanie, ale póki co się na to nie zanosi.

No...Fonica to niestety gramofonów wysokiej klasy nigdy raczej nie produkowała ;-)

Szczerze mówiąc to jestem przekonany, że Zdziwiłbyś się jakością dźwięku słuchając Opeth z czarnego krążka na przyzwoitym sprzęcie. Wszystkie albumy Opeth które posiadam (pomijając picture disc Morningrise, który z zasady brzmi gorzej, jak to picture disc) brzmią na winylu fenomenalnie!

Do przyjemnego słuchania analogów naprawdę nie potrzeba żadnych topowych sprzętów ala hi endowe wzmacniacze lampowe, gramofony w złocie z kablami z platyny itp ;-) Choć faktem jest, że jakieś tam pieniądze trzeba na sprzęt wydać żeby to miało ręce i nogi i żeby móc czerpać naprawdę dużą przyjemność z dźwięków.

A ja nabyłem Roundhouse tapes na winylach ;) 0651/1000 ;)
Nawet nie mam na czym posłuchać, ale co tam ;)

Fajnie wydany boksik, co? ;-) A Dostałeś też gratis Roundhouse Tapes na cd? Choć widzę, że w sklepie Peaceville już nie oferują takiego zestawu. Mi się udało jeszcze załapać.
« Last Edit: 2010-02-11, 13:13:36 by bts »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #136 on: 2010-02-11, 15:50:01 »
No...Fonica to niestety gramofonów wysokiej klasy nigdy raczej nie produkowała ;-)
Dlatego napisałem, że jak mniemam. :wink: Zresztą w tej materii nigdy wytrawnym znawcą nie byłem. :)

Edit: znalazłem mój model gramofonu (Fonica GS-461) - mam akurat wersję eksportową McVoice, w tamtych czasach był to podobno sprzęt na najwyższym światowym poziomie, ale jak pisałem nie mnie to oceniać. :wink:
« Last Edit: 2010-02-11, 16:28:12 by Luksor »
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

majkel

• taczif
  • Mourner
  • *
    • lans.fm
« Reply #137 on: 2010-02-15, 20:46:09 »
Szczerze mówiąc to jestem przekonany, że Zdziwiłbyś się jakością dźwięku słuchając Opeth z czarnego krążka na przyzwoitym sprzęcie. Wszystkie albumy Opeth które posiadam (pomijając picture disc Morningrise, który z zasady brzmi gorzej, jak to picture disc) brzmią na winylu fenomenalnie!
Ja mam całkowicie odmienne zdanie. Mam na winylu GR oraz Wodną Szopę i innych na pewno nie kupię.

przyznam szczerze, że oprócz słuchania czasami starych analogów, nie marzę o słuchaniu na nim Opeth.
IMO "nowe" winyle, jeżeli chodzi o jakość, to generalnie pomyłka (chociaż można trafić perełkę, np. słuchałem nowego wydania Are You Experienced i niczego mu nie brakowało). Ale Opeth to jedynie fajna rzecz, jeżeli chodzi o sprawy kolekcjonerskie, ale nic poza tym. Moim zdaniem, darując sobie Opeth na winylu, nic nie tracisz Luksor.

Niby brzmienie na gramofonie jest bardziej naturalne, bo na płycie jest wytłoczona pełna analogowa "krzywa" dźwiękowa
No właśnie, teraz nowe płyty winylowe, to jest taka trochę siódma woda po kisielu. Co z tego, że nośnik analogowy, jak podczas produkcji muzycznej i tak prawdopodobnie materiał był przetwarzany cyfrowo. Ja tutaj nie chcę wchodzić w temat przetwarzanie analogowe vs cyfrowe, ale sam fakt, tak od strony nazwijmy to "psychologicznej", jest już niesmaczny. Tzn., że tak naprawdę to, co leci z nowych winyli, to nie jest w 100% analog. Owszem, samo przetwarzanie cyfrowe wcale nie musi być wąskim gardłem, jeżeli chodzi o reprodukcje dźwięku, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, ale niesmak pozostaje. Albo się bawimy w analog albo nie.
« Last Edit: 2010-02-15, 21:22:37 by majkel »
"Be quiet, be calm... ignore this terrible drug"

Milad

• Créative Technologie
    • nazywamy się emilcin_
« Reply #138 on: 2010-02-15, 21:44:12 »
Ale chłopaki Orchid i Morningrise nagrywali chyba na taśmach, nie? Abstrahując juz od Opeth, nie ma np większego sensu słuchanie Sunn O))), czy Pelicana (zapewne też Neurosis i innych sludge-doom nagrywanych 'tradycyjnie' na taśmie magnetyczej) z CD, nie daj boże z mp3. Cyfrowo strasznie ucięty jest ten wibrujący ciałem 'dół'. Usłyszałem różnicę - tako wam powiadam.
Co do Opeth to pierwsze 2 krążki nie posiadały jakiejś zniewalającej jakości, a te pasma, które zostały poddane próbkowaniu na płycie to nie jest coś co zrobi większą różnicę, jednak koneserzy zawsze lubią z winylaka :D
No way in from the outside, no way out from within.

majkel

• taczif
  • Mourner
  • *
    • lans.fm
« Reply #139 on: 2010-02-15, 22:15:04 »
Możliwe, że Orchid i Morningrise były nagrywane całkowicie analogowo, ja tam nie wiem.
Części (zwłaszcza ostatniego zdania :P) Milad nie rozumiem, w każdym razie, nie należy winić samego procesu cyfryzacji za ostateczną jakość reprodukcji sygnału. A już przede wszystkim nie próbkowanie (bo to przeważnie jest na wystarczającym poziomie), a rozdzielczość, ma o wiele większe znaczenie. Zresztą, można uzyskać doskonałą jakość zarówno z wykorzystaniem cyfrowego przetwarzania sygnału jak i analogowego. O wiele większe znaczenie ma sama produkcja oraz nasz system odsłuchowy (odtwarzacz, wzmacniacz, zestawy głośnikowe, pomieszczenie). Wiadomo, że z g*** bicza się nie ukręci i jak ktoś schrzanił płytę na poziomie produkcji to chociażby najlepszy sprzęt w niczym nie pomoże, a wręcz przeciwnie uwypukli niedostatki. Ale tak samo można schrzanić zapis analogowy jak i cyfrowy.

Ważne, żeby słuchanie muzyki sprawiało przyjemność, jeżeli tak jest to git ;]
« Last Edit: 2010-02-15, 22:23:07 by majkel »

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #140 on: 2010-02-15, 22:39:56 »
Ja mam całkowicie odmienne zdanie. Mam na winylu GR oraz Wodną Szopę i innych na pewno nie kupię.

Mówisz, że te płyty na winylu brzmią źle? Na jakim sprzęcie słuchasz?

Na moim (bynajmniej nie mega audiofilskim) zestawie (Tannoy Mercury F2 + Reloop Ha-210 + Pro Ject Debut III z Ortofonem OM 10 + przedwzmacniacz Monacor SPR-6) te płyty Opeth brzmią zdecydowanie lepiej niż wersje cd (Onkyo DX-7355). Jest więcej mięsa, więcej naturalnego basu. Nie muszę nic podbijać equalizerem (co przy odsłuchu na cd jest często nieuniknione). Fakt, że teraz albumy są nagrywane cyfrowo, ale takie czasy. Mimo wszystko jeśli mastering pod winyl jest zrobiony jak należy i sam krążek wytłoczony w porządnej tłoczni to cd ze swoim chirurgicznym, sterylnym dźwiękiem się po prostu nie umywa.

No ale wiadomo, rzecz gustu. Na pewno zgodzę się z tym, że na byle czym cd zagra lepiej niż winyl na byle czym - to jest wada czarnego krążka.

majkel

• taczif
  • Mourner
  • *
    • lans.fm
« Reply #141 on: 2010-02-15, 23:14:55 »
Mówisz, że te płyty na winylu brzmią źle? Na jakim sprzęcie słuchasz?

Na moim (bynajmniej nie mega audiofilskim) zestawie (Tannoy Mercury F2 + Reloop Ha-210 + Pro Ject Debut III z Ortofonem OM 10 + przedwzmacniacz Monacor SPR-6) te płyty Opeth brzmią zdecydowanie lepiej niż wersje cd (Onkyo DX-7355). Jest więcej mięsa, więcej naturalnego basu. Nie muszę nic podbijać equalizerem (co przy odsłuchu na cd jest często nieuniknione). Fakt, że teraz albumy są nagrywane cyfrowo, ale takie czasy. Mimo wszystko jeśli mastering pod winyl jest zrobiony jak należy i sam krążek wytłoczony w porządnej tłoczni to cd ze swoim chirurgicznym, sterylnym dźwiękiem się po prostu nie umywa.
Nie twierdzę, że brzmią źle, ale nie ma też rewelacji, tak żeby się nimi fascynować. Jeżeli chodzi o sprzęt na którym słuchałem, jest to Siemens RW666 + wzmacniacze lampowe w ilości sztuk 3, różne, wszystkie handmade, w tym jeden mój, również Tannoye [Mercury m2] oraz Tonsile Maestro 80, również razem). Bez bicia przyznaje, że nie mam porównania do wersji tych płyt na CD, a jedynie porównanie do reszty materiału słuchanego na tym sprzęcie. Jednak owszem, nie każda konfiguracja sprawdza się idealnie z daną muzyką, choć jeżeli płyta jest nagrana dobrze, to rzeczywiście jest to słychać (np. Black Sabbath). W przypadku Opeth, tak jak pisałem, bez rewelacji.
« Last Edit: 2010-02-16, 02:52:44 by majkel »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #142 on: 2010-05-04, 14:14:05 »
Wszystko na to wskazuje, że "Blackwater Park" z 2002 roku, ze względu na drugi bonusowy dysk (nic z tego praktycznie nie znalazło się na najnowszej edycji CD/DVD, no może poza migawkami ze studia nagraniowego wykorzystanymi w teledysku) dla fanów Opeth nadal będzie nie byle jaką atrakcją.
Seven milestones...
The message of the wind

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #144 on: 2010-05-07, 16:14:10 »
Szaleństwo jakieś - ponad 140zł!  :(

No ale co zrobić. Zamówione  8)

W końcu będzie komplet na winylach (nie licząc jednej 7")  :D

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #145 on: 2010-05-07, 16:27:36 »
Szaleństwo jakieś - ponad 140zł!  :(

No ale co zrobić. Zamówione  8)

W końcu będzie komplet na winylach (nie licząc jednej 7")  :D

Liczę, że tak jak poprzednim razem, dołączysz jakieś fotki wydawnictwa, byśmy mogli je podziwiać... :)
Seven milestones...
The message of the wind

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #146 on: 2010-05-07, 18:09:56 »
Jak już dostanę płytkę to oczywiście ;-)

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #147 on: 2010-06-07, 10:41:13 »
Właśnie dotarło Still Life:

Więcej fotek

Peaceville spisało się na medal! Wydanie rewelacyjne. Płyta brzmi świetnie!

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #148 on: 2010-06-07, 21:08:26 »
Pięknie się prezentuje :) i piękny numer (0068/2000). A artwork analogu trochę jak replika ed.spec.(CD+DVD) SL.
Seven milestones...
The message of the wind

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #149 on: 2010-06-07, 21:48:15 »
A artwork analogu trochę jak replika ed.spec.(CD+DVD) SL.

Nawet nie trochę bo to chyba ten sam artwork (choć wersji cd+dvd się nie przyglądałem gdyż jej nie posiadam). W sumie fajnie, bo od razu można rozpoznać reedycję od pierwszego wydania ;-)

lofty-success