Author Topic: Dyskografia Opeth  (Read 13487 times)

0 Members i 2 Gości przegląda ten wątek.

kwarnik

• Mourner
  • *
Odp: Dyskografia Opeth
« Reply #150 on: 2010-06-07, 22:12:41 »
Świetne to zdjęcie z zamkiem (?), murami (?) :)

Callahan

• ?
« Reply #151 on: 2010-06-07, 22:43:07 »
Cudne. Zazdroszczę jak cholera. I te świetne grafiki w takiej wielkości... No cudo :D

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #152 on: 2010-06-07, 23:00:00 »
Cudne. Zazdroszczę jak cholera. I te świetne grafiki w takiej wielkości... No cudo :D

Oj tak. To jest urok czarnego krążka (choć wielkość i ciężar takich płyt jest też sporą wadą, o czym miałem okazję boleśnie przekonać się podczas ostatniej przeprowadzki). No ale coś za coś ;-)

Czarna

• ~pani zima~
« Reply #153 on: 2010-06-07, 23:27:05 »
Zacne...  8)
...If I call will you come and will you save me?

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #154 on: 2010-06-10, 14:18:45 »
Oż do ciężkiej niestrawności! Zazdrość mną wstrząsnęła... Przepiękne wydanie.

Przy okazji natknąłem się na wątek dot. wydania pierwszych trzech płyt na winylu. Otóż: posiadam w tej wersji MAYH i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że jakość dźwięku jest dnem dna. Koszmarnie przesterowane, ucięta góra, totalne spłaszczenie. Brzmi to tak, jakby ktoś wziął wersję CD, podkręcił głośność na max i stwierdził, że nagra to sobie na winyl. Uszy mnie bolą, jak tego słucham, ot co.
True Pagan Winter Crew

Milad

• Créative Technologie
    • nazywamy się emilcin_
« Reply #155 on: 2010-06-10, 18:11:28 »
To chyba masz jakąś popsutą wersję, Minder  :(. Orchid brzmi trochę lepiej, a Morningrise tylko trochę gorzej niż orchid (chociaż w sumie wszystkie picture dyski nie brzmią jakoś szczególnie, ale mam ją ze względów głównie estetycznych ;) ), ale MAYH wydana przez Displeased Records brzmi na moim sprzęcie o wiele lepiej niż mp3 (oryginalnej CD niestety na własność nie posiadam, ale spróbuję kiedyś porównać).

@T - kurcze... Piękne jest to wydanie, a z ciekawości spytam, brzmienie jest to z wersji poprawionej czy to z pierwotnej?
No way in from the outside, no way out from within.

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #156 on: 2010-06-10, 19:01:48 »
Minder: a którą wersję Masz?

Wyszły 3:

1. Displeased Records
2. Candlelight Records
3. Back On Black

Przypuszczam, że jeśli chodzi o jakość to na pewno najgorzej gra wydanie z Candlelight (z tego względu, że to picture disc - a takie cuda to się najlepiej nadają do powieszenia na ścianie a nie do położenia na talerzu ;-) a najlepiej Displeased. Choć to tylko moje domysły, bo mam jeno wersję Back On Black (ale oni robią masówkę i najwyższą jakością nie grzeszą, choć MAYH gra mi całkiem całkiem.

@T - kurcze... Piękne jest to wydanie, a z ciekawości spytam, brzmienie jest to z wersji poprawionej czy to z pierwotnej?

Tak szczerze to nie mam zielonego pojęcia, bo nie słuchałem oryginału. Ale Peaceville nic na temat remasteringu nie wspominało, więc możliwe, że pojechali na masteringu z wydania pierwszego.

Swoją drogą to muszę nabyć jeszcze regularną wersję Morningrise bo mam tylko picture disc, a takich wersji szczerze nie lubię. Wyglądają ładnie, no ale ani to okładki nie ma ani nie brzmi tak jak powinno.
« Last Edit: 2010-06-10, 19:05:36 by bts »

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #157 on: 2010-06-12, 10:42:57 »
Na moim wydaniu widnieje "Candlelight", ale wytłoczył to kto inny (nie mam aktualnie pod ręką) na licencji. Nie jest to picture disc. Edycje Back on Black (ogólnie, nie tylko Opeth) są "remasterowane" i raczej wątpię, żeby z "original master tapes", bo coś mi świta, że jak w MM przeglądałem winyle, to wszędzie było "digitally remastered". Obym się mylił :)
True Pagan Winter Crew

Milad

• Créative Technologie
    • nazywamy się emilcin_
« Reply #158 on: 2010-06-12, 10:47:33 »
Mnie się udało moją wersję Displeased Records kupić w jakimś zwykłym empiku za 50zł 4 lata temu, trochę podniszczona, nie ma żadnej wkładki w środku, tekstów ani niczego niestety, okładka marnej jakości.
No way in from the outside, no way out from within.

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #159 on: 2010-06-13, 10:27:48 »
Na moim wydaniu widnieje "Candlelight", ale wytłoczył to kto inny (nie mam aktualnie pod ręką) na licencji. Nie jest to picture disc. Edycje Back on Black (ogólnie, nie tylko Opeth) są "remasterowane" i raczej wątpię, żeby z "original master tapes", bo coś mi świta, że jak w MM przeglądałem winyle, to wszędzie było "digitally remastered". Obym się mylił :)

Eeee...Masz jakiegoś pirata  :twisted: Z tego co się orientuję to Candlelight wydało tylko picture. Także wychodzi na to, że Twoje wydanie to Displeased Records (bo wyszło to na licencji Candlelight).

Teoretycznie powinno grać dobrze, no ale tylko teoretycznie, bo nie słuchałem tego tłoku.

Mnie się udało moją wersję Displeased Records kupić w jakimś zwykłym empiku za 50zł 4 lata temu, trochę podniszczona, nie ma żadnej wkładki w środku, tekstów ani niczego niestety, okładka marnej jakości.

No te stare wydania wyglądają niestety słabo. Dlatego zresztą na nie nie poluję.

Mój rekord Media Marktowy to dwie sztuki Ghost Reveries na winylach (19zł/sztuka). Aż żałuję, że niedługo po zakupie tak tanio jedną odsprzedałem. Teraz bym skosił całkiem przyzwoitą kasę ;-)

PulpVision

« Reply #160 on: 2010-09-18, 17:18:35 »
Opeth - Farewell to Providence.2LP - pierwszy raz coś takiego widzę :shock:. Słyszał to ktoś?
Edit:
tracklista - To Bid You Farewell! :shock:
« Last Edit: 2010-09-18, 17:21:37 by PulpVision »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #161 on: 2010-09-18, 18:09:42 »
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

bts

• MĂłj zbiorek
« Reply #162 on: 2010-09-20, 23:09:45 »
Opeth - Farewell to Providence.2LP - pierwszy raz coś takiego widzę :shock:. Słyszał to ktoś?
Edit:
tracklista - To Bid You Farewell! :shock:

Znam to. Widzę na sprzedaż już któryś raz. Dawniej się zastanawiałem nad tym bootlegiem, ale jakość raczej taka sobie. Jakby kosztowało poniżej 100zł to może i bym się skusił ;-)

grzes227

• Wrecking Crew!
« Reply #163 on: 2010-10-18, 23:31:09 »
Gdybym nie wisiał bratu kasy to bym brał bez zastanowienia...
In the rays of the sun I am longing for the darkness...

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind