Author Topic: Edycja specjalna "Blackwater Park" CD/DVD  (Read 9066 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Odp: Edycja specjalna "Blackwater Park" CD/DVD
« Reply #45 on: 2010-03-14, 23:21:08 »
Raczej wątpię, jakoś tak mało to Travisowe :P
Racja. Travisowy artwork do BWP nie jest barwny a utrzymany w odcieniach szarości z czernią i jakby spowity tajemniczą ilustracyjną mgłą.
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

:Wreath:

« Reply #46 on: 2010-03-17, 10:30:23 »
tu widać miniaturkę nowego artworku - różnica nie jest dramatyczna :P

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Seven milestones...
The message of the wind

« Reply #48 on: 2010-03-17, 12:30:19 »
hmm.. ale artykułu na onecie to jeszcze nie bylo, ha! :P

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #49 on: 2010-03-17, 22:37:02 »
hmm.. ale artykułu na onecie to jeszcze nie bylo, ha! :P
A to prawda. :)  I zawiera ciekawą wypowiedź:
Quote from: Mikael Akerfeldt
Wahałem się nad ponownym wydaniem tego materiału, szukałem powodu, ale pomyślałem, że właśnie  ten album zasługuje na to.. Ciężko pracowaliśmy nad stworzeniem czegoś bardzo specjalnego. Reedycja albumu zawierać będzie wiele ekstra dodatków takich jak dwuczęściowy film dokumentalny "Harvest" oraz "Windowane" nagrany przez mojego przyjaciela z dzieciństwa Fredrika Odefjarda. Ten dokument zrobiliśmy dawno temu, ale nigdy go nie wydaliśmy. Jens Bogren, przyjaciel zespołu zrobił wspaniały mix całej płyty. Naprawdę, kiedy słucham odnowionego materiału z albumu czuję się, jakbym tego słuchał po raz pierwszy.

Edit: a z tą "śmieszną" to była ściema. :wink:
« Last Edit: 2010-03-17, 22:38:47 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

Enter_the_Chicken

• Guest
« Reply #50 on: 2010-03-18, 00:27:15 »
Aaaaaj nie mogę się doczekać, niemalże tak samo jak zniknięcie śniegu.
Szkoda, że DTSa nie robił Wilson :/ ale zobaczymy jak wyszło..

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #51 on: 2010-03-29, 19:41:51 »
Zakupiłem dziś w MM to najnowsze wydanie "Blackwater Park" za 76,90 zł. Album przepięknie się prezentuje, a wydany został tak jak zapowiadano w postaci lakierowanego z zewnątrz digibooka. In minus zaliczam dużą beżową naklejkę z opisem "Legacy Edition etc." umieszczoną bezpośrednio na foncie wydawnictwa - szczęśliwie bez większych trudności udało się ją usunąć (klej jeszcze świeży). Poziomem szaty wydawniczej przypomina dwupłytowe wydanie "Still Life", z tą jednak kolejną in minus różnicą, że płyty CD i DVD nie są umieszczone w plastykowych rozetach, ale w przyklejonych do wewnętrznych okładek digibooka kieszeniach-kopertach, ale dosyć to estetycznie wykonano. Booklet wszyty w środku pomiędzy płytami - mogli dać lepszy papier, zamiast książkowego kredowy. Grafik w książeczce niestety w stosunku do wspomnianego SL zdecydowanie mniej - tam do każdej kompozycji została wykonana osobna ilustracja, tutaj obrazki są jakby bardziej ogólne i gdzieniegdzie przewija się postać w kapeluszu. Ale ogólnie świetne to wszystko i trzyma klimat nowego frontowego artworku. Ucieszyło mnie natomiast umieszczenie w książeczce jednej z moich najulubieńszych fotek Opeth, a mianowicie tej z okładki singla "The Drapery Falls". Zawartość płyt tak jak zapowiadano: na płycie CD bonus w postaci koncertowej wersji The Lepper Affinity, na płycie DVD album w formacie 5.0 oraz documentary "The Making of Blackwater Park". To na razie tyle. W wolnym czasie zaznajomię się z zawartością albumu.

Edit1: a jednak się myliłem, bo grafik jest dużo. Pod każdym tekstem inna, tylko utrzymane są w tak ciemnej tonacji, że w pierwszej chwili wydały się jednakowe. Jest jeszcze kilka innych ogólnych ilustracji oraz kilka fotek z tamtego okresu. Pięknie to wydali!

Edit2: nie, no całkiem przyjemnie słucha się tego koncertowego bonusa The Lepper Affinity. Brzmienie soczyste, wykonanie znakomite, może tylko "Eros Ramazzotti" nie zawsze daje radę. :wink:
« Last Edit: 2010-03-30, 05:23:19 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #52 on: 2010-04-01, 20:19:19 »
Ilustracje ze strony Travisa Smitha:

Seven milestones...
The message of the wind

Sol

« Reply #53 on: 2010-04-01, 23:01:15 »
 Coraz więcej ludzi się pojawia w grafikach dla Opeth ;)

« Reply #54 on: 2010-04-02, 10:26:26 »
zajebiste :)

Nelo_Angelo

• "Death and life taken so easily..."
« Reply #55 on: 2010-04-06, 13:14:45 »
Widać, że za Opeth biorą się ludzie z klimatem ;)

kulfon

« Reply #56 on: 2010-04-09, 18:33:28 »
Witam wszystkich:) edycja specjalna zakupiona jak najbardziej i wszystko byłoby pięknie gdyby nie mały duży problem:(
Podczas odsłuchu wersji zmixowanej 5.0 w formacie DD kawałka The Drapery Falls  w 2 głośnikach przednich oraz centralnym słychać właśnie ten utwór  lecz w 2 tylnych satelitach słychać utwór Harvest w sumie jego koniec i póżniej 2 tylne głośniki milkną.Wszystkie pozostałe utwory są ok.Problem ten nie występuje przy odsłuchu w formacie DTS.Płytę reklamowałem na 2 egzemplarz ale problem nadal istnieje.Czy ktoś ma podobny problem czy to może wina mojego dvd. Proszę o odpowiedź pozdrawiam.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #57 on: 2010-04-09, 19:34:08 »
Nie mam jeszcze odpowiedniego sprzętu do odtwarzania muzyki w formacie 5.0, więc nie mam na czym sprawdzić, czy tam faktycznie nie występuje jakiś błąd. Może warto byłoby w tym temacie zapytać bezpośrednio w Sony Music Entertainment Poland Sp. z o.o., w końcu to oni dystrybują album na polskim rynku. Jeżeli jest to rzeczywiście jakiś błąd w produkcji krążka DVD, w najbliższym czasie powinna pojawić się jakaś oficjalna informacja w tym temacie, ale mimo wszystko warto byłoby jednak już teraz zapytać wydawcę.
« Last Edit: 2010-04-09, 19:37:03 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

Soamid

« Reply #58 on: 2010-04-09, 19:34:31 »
Wydaje mi się, że reklamowanie płyty nic nie da. Sam miałem o tym problemie napisać. Nowa edycja BWP jest piękna i w ogóle, ale ewidentnie miks 5.0 w DD jest uszkodzony. Mike chwali się w książeczce, że słuchał tego i był zachwycony, ale chyba robił to niezbyt dokładnie, bo Drapery Falls po prostu nie da się słuchać. Błędy w produkcji zdarzają się sporadycznie w przypadku różnych wydawnictw muzycznych, ale ja cały czas nie mogę zrozumieć, jak to możliwe że przed oddaniem materiału do tłoczni nikt płyty nie słucha w jej ostatecznej wersji.

Swoją drogą miks DTS działa bez zarzutów i jest dobry (choć szczerze mówiąc dużo bardziej podobał mi się miks 5.1 Still Life... może dlatego, że Blackwater Park ogólnie było dobrze wyprodukowane i nie czuć takiego skoku jakości).

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #59 on: 2010-04-09, 19:37:23 »
A tak w ogóle jaka jest różnica w odsłuchu DD a DTS? Wg. Wikipedii "system DTS oferuje lepszą jakość dźwięku w porównaniu z Dolby Digital".
Seven milestones...
The message of the wind