Poll

Najlepszy kawałek na Heritage to:

Heritage
1 (1.6%)
The Devil's Orchard
6 (9.7%)
I Feel the Dark
6 (9.7%)
Slither
3 (4.8%)
Nepenthe
3 (4.8%)
Häxprocess
11 (17.7%)
Famine
4 (6.5%)
The Lines in My Hand
6 (9.7%)
Folklore
17 (27.4%)
Marrow of the Earth
2 (3.2%)
Pyre
1 (1.6%)
Face in the Snow
2 (3.2%)

Total Members Voted: 45

Author Topic: Heritage  (Read 41257 times)

0 Members i 3 Gości przegląda ten wątek.

bartosso

Odp: Nowy Album !
« Reply #60 on: 2011-04-30, 23:42:21 »
Oczywiście, że gdzieś tam pojawiały się elementy fusion, ja jednak słyszałem o tym jako o pierwiastku dominującym. I oczywiście jestem wielkim fanem Damnation, nie w łagodności rzecz.

Nie ma nic złego w fusion, chodzi raczej o sposób w jaki Mike komponuje. Jest perfekcjonistą a fusion wywodzi się ze współczesnego jazzu (i właściwie jest podgatunkiem jazzu) w którym wiele jest spontaniczności. Po prostu słabo to widzę w jego wykonaniu. Nie wspomnę już o łapach Axe'a, który do jazzowych motywów kiepsko się nadaje. Ale wszystko jest możliwe, może to będzie ich najlepszy album, kto wie :wink:

Hieronim_Berbelek

« Reply #61 on: 2011-05-01, 02:09:05 »
Nie musi być najlepszy i pewnie nie będzie, chodzi mi głównie o to, żeby zachować przynajmniej szczątkowy obiektywizm w ocenie nowej płyty, do czego korzystne może być nie nastawianie się negatywnie do albumu przed wydaniem. Jeśli teraz założymy, że nowy Opeth będzie słaby i nijaki, to możemy już nie słuchać tego nagrania. Tak więc możemy sobie pogdybać, ale nie wyrabiajmy sobie opinii przed przesłuchaniem materiału.;)
It was me, peering through the looking-glass
Beyond the embrace of Christ
Like the secret face within the tapestry
Like a bird of prey over the crest
And she was swathed in sorrow, as if born within its mask

bartosso

« Reply #62 on: 2011-05-01, 02:21:59 »
To właśnie robię - gdybam. Zresztą, z tym fusion to może być w ogóle nieprawda :P
W żadnym wypadku nie nastawiam się negatywnie do albumu, który jeszcze nie wyszedł, to byłoby absurdalne zachowanie.
Jedno wiem na pewno, Mike się pogubił i mam nadzieję, że zdołał już wrócić do formy. Się okaże.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #63 on: 2011-05-01, 10:04:18 »
Myślę, że nowy album w jakimś sensie będzie kontynuacją i rozwinięciem "Watershed". Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo bardzo lubię ostatni album Opeth. Może pojawią się jakieś szczątkowe reminiscencje z przeszłości i tu obstawiam BWP - grali go w całości w ub. roku na jubileuszowej mini-trasie, więc mogło coś tam z tej atmosfery przeniknąć w trakcie komponowania. Oby tylko nie zaczęli schodzić na manowce jak Metallica po nagraniu czarnego albumu ("Load" był jeszcze całkiem spoko, ale potem było już tylko coraz słabiej, aż nastąpiła kulminacja totalnej słabizny i kryzysu twórczego w postaci "St. Anger", a "Watershed" Opeth traktuję trochę jak czarny album Metalliki) lub Lacrimosa na "Sehnsucht". Wracając do samego Opeth, jeżeli ktoś się łudzi, że stylistycznie i mentalnie powrócą do czasów SL czy innego, to jest w głębokim błędzie. Nowy album z pewnością będzie rozwinięciem ostatniego i mam tylko nadzieję, że nie nastąpi spadek formy. A może pójdą jeszcze w trochę innym kierunku...
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Orka_Opeth

« Reply #64 on: 2011-05-01, 10:24:41 »
Również uważam że "nowe dziecko" będzie czymś w rodzaju kontynuacji Watershed ( co mnie bardzo cieszy  :twisted:) , myślę jednak że mamy szansę zobaczyć sporo nowych patentów , ponieważ Opeth jest tego typu zespołem że na każdej płycie zaskakują , zmieniają , mieszają.
out of the courtyard, come back tonight, my sweet satan I see you.

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #65 on: 2011-05-01, 12:36:44 »
Ja tam licze na to, ze zagraja swoje i wszelkie pobozne zyczenia ze strony fanow beda miec w glebokim powazaniu :) Do tej pory jakos sie nie zawiodlem na tym, co graja - czy to wczesne klimaty rodem z 'Morningrise', czy pozniejsze lamance ze 'Still Life', czy balladki z 'Damnation' - zawsze po jakims czasie zaczynalo to do mnie przemiawiac i mysle, ze teraz bedzie podobnie.

I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

bartosso

« Reply #66 on: 2011-05-01, 20:58:29 »
^ No więc właśnie, wszystko zależy od tego czy się ktoś już zawiódł czy nie. Mnie Watershed rozczarował. Jestem zawiedziony i tyle. Watershed to pierwszy album Opeth gdzie magia pięknych harmonii została przyćmiona klimaciarstwem (wybaczcie ale "Porcelain Heart" to dno) i warsztatem muzycznym. Dlatego też mam nadzieję, że żadnych kontynuacji nie będzie. Zresztą jak dotąd nie było, więc myślę, że 10 album Opeth nas zaskoczy.

Hieronim_Berbelek

« Reply #68 on: 2011-05-02, 16:05:56 »
Czyli przypuszczalnie wczesna jesień br. Nie mogą za bardzo 'budować napięcia' i odwlekać premiery, bo im to wycieknie na skalę masową - takie czasy. W sumie to wolałbym żeby nie wydawali płyty w lecie, bo niemal całe wakacje będę najprawdopodobniej w rozjazdach, więc nie będę miał dogodnych warunków do przesłuchania nowej płyty.

Voice

• Global Moderathor
  • *
    • Noxiferis
« Reply #69 on: 2011-05-02, 17:09:45 »
A moim zdaniem wlasnie powinni to wydac w lipcu. Owszem, wakacje to raczej sezon ogorkowy jesli chodzi o wydawanie plyt, ale Opeth ma juz na tyle wyrobiona marke, ze premiera tak czy inaczej odbije sie szerokim echem. Poza tym jesienia wyjdzie jak zwykle cala masa nowych albumow i czlowiek potem fonansowo nie wyrabia, a tak jesli plyta ukaze sie latem to jakos sie koszta rozloza ;)

A tak nawiasem mowiac to mam ostatnio dziwne przeczucie, ze to bedzie ostatnia plyta Opeth. Albo sklad sie sypnie, albo Mike uzna, ze ma tego wszystkiego dosc i odda sie solowej tworczosci oddalonej od muzyki metalowej, albo jeszcze cos innego. I mam nadzieje, ze sie myle.
"So this is life?".

Hieronim_Berbelek

« Reply #70 on: 2011-05-02, 17:48:09 »
Poza tym jesienia wyjdzie jak zwykle cala masa nowych albumow i czlowiek potem fonansowo nie wyrabia, a tak jesli plyta ukaze sie latem to jakos sie koszta rozloza ;)

Co racja to racja, aspekt finansowy nie do zdarcia :P Jednak jeśli płyta ukaże się w lipcu, to pewnie poleży sobie u mnie w domu nie rozpakowana i tak do końca sierpnia.

A tak nawiasem mowiac to mam ostatnio dziwne przeczucie, ze to bedzie ostatnia plyta Opeth. Albo sklad sie sypnie, albo Mike uzna, ze ma tego wszystkiego dosc i odda sie solowej tworczosci oddalonej od muzyki metalowej, albo jeszcze cos innego. I mam nadzieje, ze sie myle.

Generalnie, to Mike w Opeth i tak robi to co chce, więc może nie rozwiąże zespołu. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jeśli zespół przetrwa, to przerwy między nowymi wydawnictwami będą teraz dłuższe, chociaż może to i lepiej. I łączę się z Tobą w nadziei, że się mylisz :P

prozakdream

« Reply #71 on: 2011-05-25, 17:57:12 »
Info z przed kilku minut : "We can exclusively reveal that the new Opeth album will be titled 'HERITAGE'. The record is due for release through Roadrunner Records in September. More details to follow soon."
« Last Edit: 2011-05-25, 18:26:46 by prozakdream »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #72 on: 2011-05-25, 18:27:07 »
'HERITAGE'
Jeśli się potwierdzi, można będzie zmienić tytuł wątku. A sam tytuł, hmmm... :-k jakby z tej samej serii co "Watershed".
Wyslano: 2011-05-25, 18:24:18
Jest już potwierdzenie na oficjalnej stronie Opeth. Mozna zmieniać tytuł wątku z "Nowy Album !" na "Heritage".
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

prozakdream

« Reply #73 on: 2011-05-25, 18:28:33 »
Dziedzictwo, spuścizna. Brzmi interesująco.

Voice

• Global Moderathor
  • *
    • Noxiferis
Odp: Heritage
« Reply #74 on: 2011-05-25, 19:15:43 »
No faktycznie, Luksor, gdzies tam z tego samego worka pojec co "Watershed". IMHO brzmi to niezle, teraz jeszcze zeby to jakos z okladka wspolgralo no i ma sie rozumiec z muzyka.
"So this is life?".

lofty-success