Author Topic: Per Wiberg opuścił zespół  (Read 2430 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

mrówa

• Mourner
  • *
  • Ekipa www.Dream-Theater.pl Drummer
    • Metropolis
Per Wiberg opuścił zespół
« on: 2011-04-06, 16:59:43 »
Quote from: z opethowego fejsbuka
Keyboardist Per Wiberg has been relieved of his duties in Opeth as part of a mutual decision with the band. Keyboard duties on upcoming tours will be handled by a musician who is already rehearsing with the band. Said musician’s identity will be released at a later date.

Vocalist/guitarist Mikael Åkerfeldt released the following statement about the matter: “Well, it’s been somewhat of a revolving door of members during the last couple of years, and now, Per is no longer a member. Mendez, Axe and Fredrik and I came to the decision that we should find a replacement for Per right after the recordings of the new album, and this came as no surprise to Per. He had, in turn, been thinking about leaving, so you could say it was a mutual decision. There’s no bad blood, just a relationship that came to an end, and that’s that. We wish Per the best, and he did a splendid job recording keyboards for the last record, which stands as his final recording with Opeth.”

Opeth remain hard at work on their next album, which follows up 2008’s critically acclaimed Watershed.  The album is due out this Fall on Roadrunner Records.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Odp: Per Wiberg opuścił zespół
« Reply #1 on: 2011-04-06, 17:02:42 »
Jest już potwierdzenie na oficjalnej stronie. Smutna wiadomość. Ciekawe co się jeszcze w Opeth zdarzy?
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Hieronim_Berbelek

« Reply #2 on: 2011-04-06, 18:19:56 »
Jakoś nie do końca wierzę w "mutual decision"...
It was me, peering through the looking-glass
Beyond the embrace of Christ
Like the secret face within the tapestry
Like a bird of prey over the crest
And she was swathed in sorrow, as if born within its mask

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #3 on: 2011-04-06, 18:20:16 »
I znów ta gadka o miłym rozstaniu, jak przy odejściu Petera. A potem się okaże, że usunęli go, bo chciał mieć większy wpływ na kompozycje - a w końcu jego smaczki wiele dawały.
True Pagan Winter Crew

Hieronim_Berbelek

« Reply #4 on: 2011-04-06, 20:51:43 »
Przyznam, że miałem nadzieje, że Per wniesie wiele do nowego albumu. A nie mogę oprzeć się wrażeniu, że przedstawiony kiedyś na tym forum szyld: "Mike and Friends: Opeth" jest coraz bliższy i "odejście" Wiberga jest krokiem w tym właśnie kierunku. Swoją drogą, zaczynam się zastanawiać jak długo Mike będzie tolerował komponowanie Fredrika.
« Last Edit: 2011-04-06, 21:12:00 by Hieronim_Berbelek »
It was me, peering through the looking-glass
Beyond the embrace of Christ
Like the secret face within the tapestry
Like a bird of prey over the crest
And she was swathed in sorrow, as if born within its mask

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #5 on: 2011-04-06, 21:27:51 »
A nie mogę oprzeć się wrażeniu, że przedstawiony kiedyś na tym forum szyld: "Mike and Friends: Opeth" jest coraz bliższy i "odejście" Wiberga jest krokiem w tym właśnie kierunku.
Ja myślę, że przy uwielbieniu Majka dla muzy z przełomu lat 60/70 na płytach pojawi się opis "Mikael Åkerfeldt & Opeth". :wink:
Seven milestones...
The message of the wind

Kozogłowy

« Reply #6 on: 2011-04-07, 00:30:17 »
Mój ulubiony członek bandu... Jasna cholera :(

Callahan

• ?
« Reply #7 on: 2011-04-07, 00:54:19 »
Strasznie mi smutno z tego powodu. Już na ostatnim DVD w dodatkowych materiałach było widać, że Per nie czuje się w zespole za dobrze, a jednocześnie sprawiał wrażenie niesamowicie sympatycznego człowieka. Szkoda mi, że nie udało się go spotkać po żadnym koncercie... sprawiał wrażenie takiego najbardziej naturalnego, wyluzowanego.
Teraz w zespole poza Mikaelem i siedzącym raczej cicho Mendezem nie został nikt, kto byłby w nim dłużej niż dwa lata. Nie ma wątpliwości, że Opeth to już nie zespół, a muzyk i jego instrumentaliści. Trudno mi uwierzyć w kompozycyjny talent Fredrika, porcelanką się nie popisali jakoś szczególnie. Boję się o tę nową płytę :< Nie chciał bym, żeby jeszcze w tym samym roku co Oceansize okazało się, że Opeth też szlag trafił, jeśli nie przez zwyczajne rozwiązanie zespołu, to przez te ciągłe personalne zmiany i zdryfowanie na muzyczną mieliznę.

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #8 on: 2011-04-07, 11:49:57 »
Szkoda chlopa. Faktycznie dodawal temu zespolowi specyficznego klimatu (szczegolnie ostatnio za sprawa wasow :D ) i wygladalo na to, ze pasowal do Akerfeldta pod wzgledem humoru i podejscia do grania.

Zastanawiam sie, czy to Mike jest taki ciezki w obsludze i wymagajacy, ze malo kto z nim wytrzymuje, czy raczej chodzi o brak mozliwosci wlasnego wkladu w muzyke Opeth ze strony pozostalych czlonkow zespolu. Tak czy inaczej dopatruje sie winy po stronie Mike'a.

Blabbermouth podal jeszcze, ze:
Keyboard duties on upcoming tours will be handled by a musician who is already rehearsing with the band. Said musician’s identity will be released at a later date.

Kurna, nastepni po DT, ktorzy beda ukrywac dane nowego czlonka zespolu... Grr!  :gniew2: :gniew2:

A tak btw, to spojrzmy na tego newsa z pozytywnej strony: skoro Per mial odejsc po nagraniu nowego albumu, to znaczy, ze plyta jest juz gotowa (chyba ze cos z moim logicznym mysleniem nie tak).

I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Orka_Opeth

« Reply #9 on: 2011-04-07, 12:03:08 »
Bardzo smutna wiadomość  :? szok  :shock: miałem nadzieję że po licznych zmianach w zespole , teraz nastanie czas stabilizacji... a tutaj lipa.... Powoli zaczynam traktować nowych członków jako muzyków sesyjnych a nie jako integralny skład zespołu.... Ciągłe zmiany na wszystkich "pozycjach" nie są czymś dobrym dla Opeth...  :(
out of the courtyard, come back tonight, my sweet satan I see you.

:Wreath:

« Reply #10 on: 2011-04-07, 12:09:26 »
Nosz k***a jego mać, Oceansize się rozpadło?!?! I to już pod koniec lutego ogłosili.. toż to najgorsza informacja roku..  :x :( :(  :x

A w kwestii Pera drodzy Państwo, mnie to odejście nie rusza. Widzę, że panuje tu u nas na forum złudne przekonanie, że w ogóle ktoś poza Mike'iem miał wcześniej coś do powiedzenia w sprawie muzyki O. Tymczasem nie jest tajemnicą, że co najmniej od Still Life (a podejrzewam, że i wcześniej) Mike przygotowywał wszystko i uczył partii resztę zespołu już w czasie nagrań, zatem to co teraz postrzegacie jako zmianę na Mikael & Opeth miało miejsce praktycznie od początku zespołu. Rotacja najpewniej wynika z tego, że osoby kreatywne nie wytrzymują tłamszenia przez zbyt długi czas.

Na nową płytę O czekam oczywiście z niecierpliwością, ale jeszcze bardziej ciekawi mnie to Storm Corrosion bo to spotkanie dwóch silnych osobowości muzycznych i żaden stłamsić się nie da ;)

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #11 on: 2011-04-07, 12:22:21 »
A tak btw, to spojrzmy na tego newsa z pozytywnej strony: skoro Per mial odejsc po nagraniu nowego albumu, to znaczy, ze plyta jest juz gotowa (chyba ze cos z moim logicznym mysleniem nie tak).
Zajrzyj na główną - nowy album został już zmiksowany. :wink:
Seven milestones...
The message of the wind

Orka_Opeth

« Reply #12 on: 2011-04-07, 12:35:03 »
Wydaje mi się że jest to troszkę dziwna sytuacja.... Wiberg odchodzi z Opeth nie po zakończeniu trasy koncertowej... nie w jakimś "martwym" dla zespołu momencie , tylko po nagraniu nowej płyty.... hmmm jakieś to wszystko takie chore  :?

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #13 on: 2011-04-07, 12:50:17 »
Zajrzyj na główną - nowy album został już zmiksowany. :wink:

Zajebisty mam zaplon ;]

Wydaje mi się że jest to troszkę dziwna sytuacja.... Wiberg odchodzi z Opeth nie po zakończeniu trasy koncertowej... nie w jakimś "martwym" dla zespołu momencie , tylko po nagraniu nowej płyty.... hmmm jakieś to wszystko takie chore  :?

No dziwne troche, ale z drugiej strony patrzac Per zachowal sie profesjonalnie - nagral to, co pewnie ogrywal z zespolem na probach od jakiegos czasu i spakowal manatki. Gorzej, jakby odszedl w polowie nagrywania materialu i zostawil chlopakow w koziej dupie.

"Nowy" przyjdzie "na gotowe" - zagra troche koncertow, wczuje sie w klimat i bedzie gotow do nagrania kolejnej plyty (choc pewnie i tak Mike go do tego nie dopusci :P ) :)
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Orka_Opeth

« Reply #14 on: 2011-04-07, 14:32:27 »
Oczywiście , wszystko to co Mówisz to 100% racji jeżeli chodzi o stronę Wiberga , jednak zastanawiające jest to czy właśnie podczas nagrywania albumu nie doszło do jakiś "dziwnych akacji" na lini Wiberg - Mike , wydaje mi się że skoro Wiberg podszedł do nagrywania albumu to wynikało to nie tylko z jego profesjonalizmu ale również z chęci dalszej współpracy z Opeth.... wydaje mi się że PW w trakcie nagrywania albumu zobaczył że droga którą obrał Mike nie jest tym co chciał grać nasz klawiszowiec (nasz ex klawiszowiec  :( )... być może kiedy album ujrzy światło dzienne , będziemy mogli powiedzieć coś więcej na ten temat... Teraz ciekawi mnie kto zastąpi Wiberga.... Mało który klawiszowiec będzie umiał wytworzyć taką atmosferę na albumach jaką daję Wiberg... To co najbardziej mi się w nim podoba to fakt że on umiał doskonale wpisać się w stylistykę utworów Opeth , zarówno na nowych płytach , jak i podczas odgrywania starych numerów na żywo.... Klawisze w jego wykonaniu to nie były popisy ( chociaż takie , szczególnie na Watershed się zdarzały ) to była ta cała otoczka i budowanie atmosfery.... i właśnie z tymi fragmentami będę go najbardziej kojarzył.... ehhh jaka szkoda że odszedł z Opeth.... :(