Mourner's Corner
2010-09-07, 21:22:22 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Prosimy nie karmić trolli!

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sugestie dot. nowego silnika strony.  (Przeczytany 1386 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
minder
Master of Disaster
Administrator
*

Wokół sami lunatycy...

« : 2009-12-15, 08:08:02 »

Ponieważ nowy silnik strony głównej jest najbardziej plastycznym tworem, jaki udało mi się stworzyć i zainstalować - proszę o sugestie nowych funkcjonalności. Proszę się nie krępować Smile Rozwinięcia sugestii mile widziane (czyli oprócz "przydałoby się to" także "jak kliknę tu, to pokazuje się to, a jak gdzie indziej, to tamto"). Jeśli ktoś programuje w Django/Pythonie to może mi podrzucać gotowe snippety Smile

True Pagan Winter Crew
mrówa
Mourner
*

Ekipa www.Dream-Theater.pl Drummer

« Odpowiedz #1 : 2009-12-15, 17:16:59 »

Taki mam pomysł, czy nie dałoby rady zintegrować konta forumowe ze stroną. Możnaby nawet dodac panel logowania na stronie i system komentarzy pod newsami. imo nie warto przerzucać dyskusji z newsów na forum, którego i tak nie trzeba reklamować bo ma się świetnie (lepiej niż strona). Rzecz w tym aby ludzie mogli nieco podziałać na stronie, dzięki czemu będą na niej zostawać. A forum i tak na tym nie ucierpi.

Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #2 : 2009-12-15, 17:39:14 »

Może się mylę, ale strona główna jest właściwie dla tych, którzy po raz pierwszy szukają czegokolwiek o formacji, którą dopiero co poznali (poprzez stroną główną w końcu trafią się na forum, ja np. tak trafiłem) oraz dla tych, którzy nie mają czasu ani cierpliwości śledzić newsów związanych z Opeth bezpośrednio na forum w jego charakterystycznym "gąszczu", a chcą wiedzieć co nowego i istotnego dzieje się z paczką Åkerfeldta. Smile

Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind
mrówa
Mourner
*

« Odpowiedz #3 : 2009-12-15, 21:27:20 »

No to trzeba się zdecydować, czy chce się pobudzić stronę po to aby funkcjonowała (zależnie lub niezależnie od forum) czy po to aby zwabiała na forum. imo przy tym drugim i tak strona nie pociągnie długo bo i tak userów przechwyciłoby na stałe forum.

Kas
Glücksbringerin
Global Moderathor
*

каменное сердце

« Odpowiedz #4 : 2009-12-15, 22:33:44 »

Pomysł z komentowaniem newsów nie jest zły Wink Z tym, że, w zasadzie to już jest, bo pod każdą nową informacją jest przecież odnośnik do wątku na forum (ja wiem, że tu w każdym temacie prędzej czy później, a zwłaszcza prędzej offtop się robi, ale przypuszczam, że gdyby zrobić komentowanie na stronie, to byłoby dokładnie to samo; nie wiem, czy to byłby dobry kierunek funkcjonowania; o ile forum nie ucierpiałoby na przerzuceniu rozmów dot. najświeższych doniesień na stronę, to czy nie zaszkodziłoby to samej stronie? Wink Wiem, że można wprowadzić bezwzględną moderację, ale czasem szkoda wycinać ten offtopowy folklor). Do tego, jeśli na stronę logowałoby się z tego samego konta, co na forum (no bo nie inaczej przecież, w sumie), to jakoś tak na jedno mi to wychodzi... Znaczy: jaki sens przerzucać dyskusję na stronę? Wink Trochę postów na temat tutaj na pewno nie zaszkodzi Wink
Przewagą newsów na stronie jest właściwie to, że są poukładane chronologicznie, a nie wg ostatniego komentarza i nie byłoby problemów ze znalezieniem odpowiedniego wątku. (W sumie, jak pomyśleć, to i teraz nie ma, jeśli szukać w ten sposób)

(I co, Vronah, rozumiesz, co mam na myśli? ;P)

always fighting on both sides
minder
Master of Disaster
Administrator
*

Wokół sami lunatycy...

« Odpowiedz #5 : 2009-12-16, 00:23:37 »

Strona główna nie jest blogiem, żeby umożliwiać komentarze pod wiadomością

ALE

Można zrobić tak, że podczas dodawania newsa będzie można dorzucić link do odpowiedniego wątku na forum. Wtedy silnik zliczy sobie komentarze i będzie wyglądać zacnie. Po kliknęciu na "skomentuj" delikwent zostanie przeniesiony na forum.

Tutaj przy okazji prośba do wałęsających się po forum grafików. Może ktoś z Was zgłębi system szablonów SMF i przygotuje paczuszkę z czymś pasującym do strony głównej? Snufkin kiedyśtam przygotował grafikę, ale od tamtego czasu się zdezaktualizowała Wink Ja się nie znam na szablonach do forów.

True Pagan Winter Crew
mrówa
Mourner
*

« Odpowiedz #6 : 2009-12-16, 00:59:53 »

Z tymi szablonami popatrzę.

Komentowanie pod newsami na stronie zabrałoby imo tylko cząstkę dyskusji z forum. Przecież i tak zawsze byłaby grupa userów przesiadujących na forum w poszczególnych topicach. Porównywanie komentów pod newsami do bloga to przesada. Pozostawianie całej dyskusji na forum nie wniesie tyle ruchu na stronie ile mogłoby wnieść komentowanie newsów.

Backbone

« Odpowiedz #7 : 2009-12-16, 07:23:41 »

Jeśli ktoś programuje w Django/Pythonie

Zastanawia mnie minder wybór frameworka, jednak php jest bardziej popularne Razz
minder
Master of Disaster
Administrator
*

Wokół sami lunatycy...

« Odpowiedz #8 : 2009-12-16, 08:21:09 »

A co mnie obchodzi, co jest popularne? Zawsze przypomina mi się tekst o tym, co powinno się jeść, bo jest najpopularniejsze Rolling Eyes Wybrałem to, w czym się najłatwiej pisze. Poza tym PHP jest bardziej bałaganiarskie niż ja i na dodatek przestarzałe.
EDIT: Oczywiście zdaję sobie sprawę, że popularność PHP pozwoliłaby złapać więcej współpracowników. Jednak kalkulacja zysków i strat wychodzi mimo wszystko na niekorzyść PHP.

Mrówa, a ruch na stronie do czego jest potrzebny? Bo trochę nie łapię Wink Strona główna ma być do najważniejszych rzeczy - istotne newsy, biografia, dyskografia itp. Docelowo "mała encyklopedia Opeth". Skoro jest forum, to komenty pod newsami są zbędne. Bo co by tam ludzie wpisywali? Dla testu przejrzałem strony, na których newsy są komentowane. Typowe wypowiedzi:

"Pierwszy!" plus odpowiedzi na ów post w stylu "Debil" we wszystkich odmianach synonimicznych.
"Oooooo, zajebicho!" we wszystkich odmianach synonimicznych.
"Nieeeno, zupełnie bez sensu." we wszystkich odmianach synonimicznych.

No to po cholerę?
« Ostatnia zmiana: 2009-12-16, 08:31:40 wysłane przez minder » Zapisane

True Pagan Winter Crew
Kas
Glücksbringerin
Global Moderathor
*

каменное сердце

« Odpowiedz #9 : 2009-12-16, 08:36:53 »

Skoro jest forum, to komenty pod newsami są zbędne. Bo co by tam ludzie wpisywali?
No jeśli to wypisywaliby ludzie mający konta na stronie, zintegrowane z kontami forumowymi, to zakładając, że to bylybyśmy my wszyscy, to zapewne pisalibyśmy to, co na forum (znaczy: tak, jak do tej pory).
Ale nawet, gdyby dodać opcję komentowania newsów na forum, to mało kogo by to obeszło. Z przyzwyczajenia, po prostu, większość wolałaby zostać przy forum, tak myślę. Tak trochę z innej beczki, acz stojącej przy tej: mieliśmy opcję offtopowania na ircu i jakoś szał był tylko na początku ;P

always fighting on both sides
majkel
taczif

« Odpowiedz #10 : 2009-12-16, 12:41:22 »

żadnych komentarzy ;p teraz jest dobrze, zwinnie prosto.
najpierw komentarze, a potem co?Very Happy może taka jebitna reklama flashowa zawieszająca komputer? ;d Wink

"Be quiet, be calm... ignore this terrible drug"
mrówa
Mourner
*

« Odpowiedz #11 : 2009-12-16, 13:45:28 »

Minder naoglądałeś się jakichś stron z dzieciakami Very Happy
Skoro dyskusje mają zostać na forum to wieści przecież też jako pierwsze pojawiają sięna forum. Jeśli userzy są tak do forum przyzwyczajeni to właśnie na forum najpierw owe wieści będą się pojawiały. W takim wypadku nawet newsy na stronie są zbędne.
Nie wiem jakiego trzeba mieć kompa żeby animacja Flashowa freezowała całość.

Czarna

~SuczAnka~

« Odpowiedz #12 : 2009-12-16, 15:26:02 »

Skoro dyskusje mają zostać na forum to wieści przecież też jako pierwsze pojawiają się na forum. Jeśli userzy są tak do forum przyzwyczajeni to właśnie na forum najpierw owe wieści będą się pojawiały. W takim wypadku nawet newsy na stronie są zbędne.
Dla mnie są zbędne rzeczywiście - nie pamiętam, kiedy ostatnio byłam na stronie opeth.pl  Twisted Evil
Takie witryny to chyba są bardziej dla ludzi średnio zaangażowanych... Dla świeżaków głównie - żeby zobaczyć, co to Opeth i jaką ma ładną grafikę na stronie Smile
« Ostatnia zmiana: 2009-12-16, 15:28:08 wysłane przez Czarna » Zapisane

...come and play with me!
mrówa
Mourner
*

« Odpowiedz #13 : 2009-12-16, 15:38:48 »

Zależy co rozumiesz pod pojęciem zaangażowanych.

minder
Master of Disaster
Administrator
*

Wokół sami lunatycy...

« Odpowiedz #14 : 2009-12-16, 23:37:45 »

Newsy i komentarze to są dwie zupełnie odmienne rzeczy. Na forum pojawiają się różne newsy, czasem te istotne są przykrywane przez te mniej ważne. Ile to już razy przytrafiało się, że kilka osób założyło tego samego newsa, kiedy jakiś temat był gorący? Strona główna jest od tego, żeby informować o rzeczach istotnych. Forum ma bardziej nieformalny charakter. Tak samo jak komentarze. Dlatego właśnie opowiadam się za rozdzielnością newsów i komentarzy z punktu widzenia strony głównej.

Dla zamknięcia tematu dodam, że rozważałem taką opcję, by newsy pojawiały się na forum w specjalnie wydzielonym podforum i komentarze dodane pod spodem byłyby zliczane na stronie głównej. Wyglądałoby to tak, że post otwierający wątek pojawiałby się na głównej, a pod nim byłby link "Komentarze: (n)" będący linkiem do forum (patrz mój przedpoprzedni post). Rozważałem, ale na razie zarzuciłem, gdyż nie chciało mi się żenić Pythona z PHP, a API udostępniane przez SMF nie ma potrzebnej mi funkcji (albo nie umiem czytać dokumentacji).

True Pagan Winter Crew
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!